Narrative perspective and focalisation in translating fictional narratives - Mozetič, Uroš (ELOPE (Ljubljana), 2004)
Razprava prinaša nekaj novih pogledov na problem glediščenja in žariščenja priprevajanju proznih besedil. Za opisovanje in vrednotenje tovrstnih premikovsmo se oprli na primerjalni in opisni model K. M. van Leuven-Zwart, kismo ga razširili s tremi naratološkimi kategorijami, in sicer s pripovednim načinom, gledišč(enj)em in žarišč(enj)em. Na ta način smo skušali pojasniti vzročno in posledično razmerje med mikro- in makrosktrukturnimi spremembami ter premiki v raziskovanih kategorijah. Tako prirejen model, ki smo ga preizkusili na primeru Joyceove zgodbe ćEvelinać (Ljudje iz Dublina), se je izkazal kot empirično zanesljiv in preverljiv, kar pomeni, da je uporaben tudipri drugih celostnih (integralnih) prevodnih besedilih. Njegova zanesljivost pa je odvisna od stopnje pretanjenosti in/ali doslednosti prevodnih premikov v skladu s prevajalčevo prevladujočo strategijo in normo.
Keywords: angleščina; angleška književnost; literarno prevajanje; prevajanje; slovenščina