The selection and development of tribological coatings - Kharlamov, Yuriy (Materiali in tehnologije, 2010)
Glavni cilj tega članka sta strategija in metodologija optimalne izbire metode za utrditev površine za neko tribološko uporabo. Dana je razvrstitev glavnih metod in procesov obdelave površine in nanosa prevlek ter predložena je shema razvoja tehnologije obdelave površine in nanosa prevlek. Najbolj pomembni začetni podatki: struktura tribološkega sistema (TrS); lastnosti posamičnih delov TrS; lastnosti maziv za TrS; lastnosti okolja; zunanji vplivi na TrS; tehnološke omejitve obdelave TrS-delov; poslovne in ekonomske omejitve. Metoda izbire površinske tehnologije ima naslednje korake: izbira racionalnih parametrov za površinske plasti TrS-delov; izbira racionalnih parametrov sestave in strukture površinskih plasti TrS-delov, izbira racionalne tehnologije za površinsko obdelavo TrS-delov; eksperimentalna preiskava površinsko utrjenih plasti TrS-delov in popravki tehnologije za površinsko utrditev.
Keywords: trde prevleke; tribologija