Vpliv različnih načinov razžagovanja na ekonomsko učinkovitost - Gornik Bučar, Dominika (Les (Ljubljana), 2010)
Cilj proizvodnje je proizvesti produkt določene vrednosti z najnižjimi stroški. Na stroške ima poleg stroška surovine razpoložljiva tehnologija izjemno velik vpliv. Najpogostejša načina razžagovanja hlodov iglavcev sta razžagovanje v enkratnem prehodu in prizmiranje. Analizirali smo razžagovanje smrekovih hlodov treh različnih debelinskih razredov z dvema različnima načinoma razžagovanja v enake končne izdelke in nato primerjali povprečne količinske in vrednostne izkoristke ter povprečne variabilne stroške izdelave izdelkov. Z uporabo metode "kalkulacija po variabilnih stroških" smo želeli ugotoviti, kateri način razžagovanja izbrane surovine v želeni končni proizvod dosega višjo stopnjo pokritja fiksnih stroškov in dobička. Rezultati so pokazali, da surovina prvega debelinskega razreda ni primerna za razžagovanje v želen izdelek, ne glede na način žaganja, saj je stopnja pokritja negativna. Pri debelejši surovini dosegamo večjo ekonomsko učinkovitost pri prizmiranju.
Keywords: lesnopredelovalna industrija; iglavci; razžagovanje hlodovine; izkoristek; stroški