Izzivi in priložnosti uporabe sodobnih tehnologij pri personaliziranem učenju - Škrobar, Jakob (Revija inovativna pedagogika, 2026)
Za personalizirano učenje je značilno, da je časovno in vsebinsko prilagojeno vsakemu učencu posebej ter upošteva razlike v predznanju, interesih in tempu učenja. Ključno vlogo pri omogočanju takšnega učenja imajo digitalne tehnologije, zlasti prilagodljive učne platforme, ki temeljijo na učni analitiki in umetni inteligenci. Poleg prednosti v prispevku izpostavljamo tudi nekatere izzive uporabe digitalnih tehnologij pri personaliziranem učenju. Med njimi so tveganja, povezana z zasebnostjo in varovanjem podatkov, omejena transparentnost algoritmično podprtih odločitvenih procesov ter zmanjševanje avtonomije učitelja in učenca. Posebno pozornost namenjamo vprašanju pravičnosti, saj lahko algoritmični sistemi reproducirajo kulturne, družbene in sistemske pristranskosti, hkrati pa so številne platforme plačljive in zato niso dostopne vsem. Prispevek zaključimo s pozivom k empiričnim raziskavam učinkov uporabe sodobnih tehnologij pri personaliziranem učenju, ki bi omogočile presojo njihovih pedagoških, etičnih in pravičnostnih izzivov.
Keywords: adaptive learning platforms; equity; generative artificial intelligence; learning analytics; personalized learning; personalizirano učenje; pravičnost; prilagodljive učne platfome; Učenje; učna analitika; Umetna inteligenca