The trends in usage and barriers of innovation management techniques in new product development - Leber, Marjan (Strojniški vestnik, 2014)
V članku so prikazani rezultati ankete o uporabi metod inovacijskega menedžmenta (MIM) s potencialom za izboljšanje učinkovitosti razvoja novih izdelkov (RNI) in zadovoljstva kupcev kakor tudi tiste ovire, ki preprečujejo njihovo uvajanje v slovenska podjetja. Anketa je bila izvedena v obdobju 2003 do 2011. Učinkovitost RNI, merjena s pravočasnim nastopom na trgu, stroški izdelka in razvoja ter kakovostjo izdelka, se lahko izboljša z uporabo MIM. Najboljša podjetja uporabljajo veliko število teh metod pogosteje in so bolj odprta za uvajanje novih orodij in metodologij za izboljšanje učinkovitosti in uspešnosti svojih inovacijskih projektov. Glede na vpliv uporabe MIM na učinkovitost RNI in uspešnost podjetij je bil cilj te študije analizirati uporabo in trende MIM v slovenskih podjetjih ter ugotoviti, ali zaznavajo MIM kot orodje pri izboljšanju učinkovitosti RNI in (najpomembnejše) ali poznajo ovire, ki preprečujejo uporabo MIM.
Keywords: longitudinalne raziskave; metode inovacijskega menedžmenta; razvoj novih izdelkov