Foraging behaviour of sheep at pasture with different types of vegetation in a paddock - Zupan, Manja (Acta agriculturae Slovenica, 2010)
Poskus je bil zastavljen z namenom proučiti obnašanje ovc na pašniku s čredinkami, v katerih so obstajale tri različne vrste vegetacije: travna ruša (n = 3), gozdna (n = 2) in delno zaraščena z drevesi in grmovjem (n = 1). Trop 40 ovc se je pasel na kmetiji na kraškem svetu v Sloveniji. Deset individualnih ovc je bilo direktno opazovanih v času dnevne osvetlitve (od 5. do 21. ure). Ovce so bile opazovane 2 zaporedna dneva v posamezni čredinki z eno ponovitvijo, torej skupaj 12 dni. Opazovana je bila dolina zauživanja zelinja (+ listje iz grmovja in dreves), dnevni ritem zauživanja travne ruša, pogostost pitja in zauživanja soli. Na dan so se ovce pasle povprečno 10,5 ur (povprečje SD = 626,2 47,2 min), vendar so bile značilne razlike med ovcami (P < 0,001). Najdaljši čas za pašo so ovce imele v čredinkah s travno rušo (P < 0,001). Podoben čas paše je bil opazovan v gozdnih čredinkah in pol odprti čredinki. Pogostost pitja in zauživanja soli je bila nizka. Živali so pile malo manj kot enkrat na dan, medtem ko so zaužile sol 1,25 krat na dan. Pogostost pitja je bila največja v pol odprti čredinki, kjer so bila prisotna tudi drevesa in grmovje, medtem ko je bila največja pogostost zauživanja soli v gozdnih čredinkah.
Keywords: ovce; obnašanje živali; etologija; pasha; paša; pašniki; vegetacija; karst; Kras; Slovenia; Slovenija