Vinorejske skušnje na Štajarskenu (Vino iz z m erznj enega g roj z d j a). Priložnost sem imel pokusiti več sort z m erznj enega vina. Kakor se je že čez lansko bendimo in zmerznjeno vino veliko pisalo, naj tudi jez zapišem, česar sem se sam prepričal. Vina iz grojzdja, ktero je bilo hitro pervedni iz snega talo ali zmerznjeno pobrano, je dobro, močno, se bolje ko drugo, okusno, čisto, čeravno je še le popolnoma mesca maja in še pozneje zavrelo. — Vino iz grojzdja, ktero je delj časa zmerzovalo, na zemlji ležalo, ali se še le pobralo, kadar je sneg skopnel, je slabo, kalno, brez vsega okusa, po vžitji naredi drisko; pogubilo se tega vina ni sicer veliko, ker so večidel druge vina ž njim zblo-dili. Zmerzlina grojzdja ne škoduje berž; al če predolgo terpi in se sneg tuli, gre pod zlo. (Kdaj obrezati ter to). Lanska suha zima nam je dala priložnost, terto pozimi obrezati, in po lastnih in drugih skušnjah terdim, da je veliko bolje, terto v jeseni ali kolikor mogoče pred rezati preden je muževna. Taka se ne joče, daje več in lepšega grojzdja, in pred zori; terta se ne potere od snega, in od dobrega tersa dobimo zdravo rožje za tertne šole. Nove gorice priporočam s kratko besedo tako zasaditi, ker že drugo leto dobimo močne mladike in še celo grojzdja; suša ne škodje. in vinograd tak se ne loči od starega. Rigoli ali prekopaj namenjeno zemljiše 2 čevlja in pol globoko iu ravno tako široko, in položi vsako grabo pošev rozge kakor so dolge iz terte vrezane, brez vsega drugega rezljanja in zvaženja; jako se boš čudil. Jakopič. 272