Slovenska diskusija o zgodovinski povesti in zgodovinskem romanu - Hladnik, Miran (Slavistična revija, 1996)
V članku so zbrane in urejene slovenske kritiške izjave na temo zgodovinskega romana in povesti. Artikulirajo vse temeljne dileme žanra od razmerja med zgodovinopisnimi podatki in njihovo literarno obdelavo (tj. vprašanje zvestobe faktov) do načelnega suma v njegovo vrednost, ki ga utemeljujejo z oblikovno konservativnostjo in s popularnostjo. Posebej je izpostavljena nacionalnospodbudna funkcija žanra. Maloštevilnost primerjav s svetovno literaturo izpričuje samorodni koncept žanra.
Keywords: literarne študije; Slovene literature; slovenska književnost; zgodovinska povest; zgodovinski roman