Etične dileme pri uporabi in oskrbi oseb z zmanjšano zmožnostjo s podporno tehnologijo - Moharić, Metka (Rehabilitacija (Ljubljana), 2017)
Podporna tehnologija so izdelki, naprave in uporaba tehnologije, ki osebam z zmanjšanimi zmožnostmi olajšajo vsakodnevno življenje. Uporaba podporne tehnologije nezadržno narašča, z njeno uporabo pa se pojavljajo tudi različna etična vprašanja. Štirje glavni etični principi veljajo tudi pri uporabi in oskrbi s podporno tehnologijo: avtonomija, korist, neškodljivost in pravica. Pri vsakodnevnem delu se večinoma srečujemo prav s slednjo. Zavedati se je potrebno, da s podporno tehnologijo tudi zagotavljamo nekatere temeljne človekove pravice. Etična rešitev problemov ni vedno enostavna, zato je potrebno vedno dobro premisliti, da s podporno tehnologijo ne kršimo pravic in omejujemo posameznika.
Keywords: assistive technology; človekove pravice; Disabled Persons; ethical issues; ethics; etične dileme; human rights; medical aids; medical device; medicinski pripomočki; podporna tehnologija; rehabilitation; Self-Help Devices