Vloga sinbiotikov v zmanjšanju okužb po operacijah zloma v predelu kolčnega sklepa - Pevec, Teodor (Acta medico-biotechnica, 2012)
Namen: Število bolnikov z zlomom v predelu kolčnega sklepa narašča skupaj s staranjem prebivalstva. Okužbe, ki nastopajo po samem posegu, tako sistemske kot lokalne, pomembno vplivajo na uspeh operacije. Uporaba probiotikov dokazano zmanjšuje okužbe, zato nas zanima, ali lahko uporaba le-teh zmanjšuj eokužbe tudi v skupini bolnikov po operacijah zlomov v predelu kolčnega sklepa. Metode: Opravili smo dvojno slepo randomizirano študijo pri51 bolnikih. Ob sprejemu so dobili ali preparat SYNBIOTIK 2000 FORTE ali placebo. Opazovali smo nastanek okužb, merili vrednost C reaktivnega proteinain opazovali, kako so bolniki prenašali uživanje preparata. Rezultati: Okužbe so se pojavile prištirih bolnikih v vsaki skupini. Pri sedmih bolnikih je šlo za uroinfekt in pri enem za okužbo rane Zaključek: V raziskavi nismo dokazali vpliva SYNBIOTICA 2000 FORTE na zmanjševanje okužb pooperacijah zlomov v predelu kolčnega sklepa. Število bolnikov bi moralo bitivečje, skupina bi morala biti manj heterogena glede na stopnjo ogroženosti bolnikov pred operacijo in na čas med poškodbo in operacijo.
Keywords: hip fracture; infection; kolčni sklep; sinbiotiki; symbiotic; Synbiotic; therapy; vnetja; zdravljenje; zlomi