Contribution of non-troglobiotic terrestrial invertebrates to carbon input in hypogean habitats - Novak, Tone (Acta carsologica, 2013)
V enajstih najpomembnejših vrstah kopenskih nevretenčarjev v jamah Slovenije smo proučili razlike v biomasi, suhi masi, energijski vsebnosti in količini ogljika v zimskem obdobju. Te podatke smo obravnavali v kombinaciji z abundanco v 54 jamah in rudnikih, da bi ocenili količino organskega ogljika v njih ter vnos ogljika v te habitate. V srednji Evropi so najpomembnejše vrste, ki vnašajo ogljik v podzemlje, Troglophilus cavicola, T. neglectus, Faustina illyrica, Amilenus aurantiacus in Scoliopteryx libatrix. V nasprotju s splošno domnevo, prispevajo poginuli osebki le 0,15 % C glede na skupno migrirajočo biomaso, ki ga troglobionti ne morejo neposredno uporabiti zaradi okužb z entomopatogenimi glivami. Skupaj z uplenjenimi osebki vnos ne presega 0,3 % biomase teh vrst. Te razmere je treba skrbno proučiti v vsakem kraškem predelu, kjer se migrirajoča favna razlikuje od ostalih območij.
Keywords: Slovenia; Slovenija; jame; Jame, Slunj; habitati; nevretenčarji; prezimovanje; biomasa; ogljik