Kirurško zdravljenje endometrioze pri neplodnih bolnicah - Vogler, Andrej (Zdravniški vestnik, 2003)
Izhodišča. Endometrioza je verjetno najpogostejši vzrok neplodnosti oziroma zmanjšane plodnosti pri ženskah. Pri približno 30-40% bolnic, ki imajo težave z zanositvijo, odkrijemo endometriozo. Obsežna endometrioza povzroča neplodnost predvsem zaradi anatomskih sprememb v mali medenici. Mehanizem neplodnosti pri blagih in zmernih oblikah endometrioze pa še vedno ni znan. Cilji zdravljenja endometrioze so odprava ali ublažitev simptomov, ki jih bolezen povzroča, preprečevanje napredovanja bolezni in izboljšanje plodnosti.Zdravljenje endometrioze I. in Il. stopnje po klasifikaciji RAFS je lahko ekspektativno, medikamentno ali kirurško. Pri hujših oblikah bolezni (III.. in IV. stopnja) je izbirna metoda zdravljenja kirurška. Kombinirano kirurško in medikamentno zdravljenje je na mestu le v primerih, ko endometrioze ni bilo mogoče v celoti odstraniti ali pa gre za ponovitev predvsem bolečinskih simptomov. Danes je zlati standard operativnega zdravljenja laparoskopski pristop, ki je obenem diagnostični in terapevtski postopek. Namen dela je bil ugotoviti uspešnost operativnega zdravljenja različnih stopenj endometrioze pri neplodnih bolnicah. Bolnice in metode. V prospektivno zasnovano raziskavo smo vključili 100 neplodnih bolnic z endometriozo, ki je bila edini znani vzrok neplodnosti. Preiskovanke smo razdelili v skupino A (51 bolnic s I. ali Il. stopnjo endometrioze) in skupinoB (49 bolnic s lll. ali IV. stopnjo endometrioze). Endometriozo smo diagnosticirali in operirali laparoskopsko. Endometriotična žarišča smo odstranili z bipolarno koagulacijo ali vaporizirali z laserskim žarkom CO2 adhezije smo ločili topo ali ostro, endometriome smo izluščili iz ovarijev. Izračunali smo stopnjo zanositve in jo primerjali med obema skupinama bolnic. Rezultati. Povprečna starost bolnic je bila 29,25 (SD +- 4,08) leta in se med skupinama A in B ni statistično značilno razlikovala: 29,5 leta v skupini A in29 let v skupini B. (Izvleček skrajšan pri 2000 znakih).
Keywords: diagnostika; Endometriosis; Endometrioza; human pregnancy; Infertility, Female; Laparoscopy; Laparoskopija; neplodnost; Neplodnost ženska; Nosečnost; Nosečnost, izid; Pregnancy; Pregnancy Outcome; Surgery