List 55. Gospodarske skušnje. Z ogljem prešice pitati alt debeliti. V ta namen naj se oglje dcrv skozi rešeto pre-sije, da se pepela očisti; potem naj se zdrobi in prešičem v kot svinjaka strese, da ga zobljejo, kolikor jim je ljubo. Prešiči oglje radi jedo in oglje jim spod-bada želodec, da še raje jedo in povžito hrano dobro prebavljajo. Posebno pa jim tekne, ako se jim med navadni živež pomeša. To jih debeli, da je kaj. Zakaj pa je oglje prešičem tako tečno? Zato, ker oglje ima lastnost, da kjer koli najde kaj kisline, jo serka v-se. Pri prešičih, kterim se obilo živeža daje in ki so zraven tega zmiraj bolj leni kakor druga živina, se napravija v želodcu in čevih mnogo kislega, ki rado pokvarja prebavljanje in overa pitanje. Oglje pa spravlja kislino iz poti in ohranuje želodec zmiraj v takem stanu, da veselo prebavlja. Za tega voljo gospodarji poslednji čas prešičem prav pridno pokladajo oglje in z velikim pridom. v Živini merces odpraviti. Po mnozih skušnjah poterjeni pomoček, ki je tudi dober kup, je sledeči: V bokalu tople vode naj raztopi 1 kvinteljc ali # kvinteljca lopati k e (aloe) in s to vodo naj se koža ušive živine ali če ima bolhe, dobro dergne. Bolj kocasti psi naj se postavijo v kopel take lopatikine vode. Ko bi trenil, pogine merces. Prav dober pomoček je posebno ta voda, da se psom odpravijo nadležne bolhe.