Gradnja uporabniškega vmesnika na temelju programskega paketa MATLAB za študij sistemov - Leš, Martina (Strojniški vestnik, 2002)
Sodobna programska oprema ponuja visoko interaktivno kakor tudi učinkovito učno okolje za učenje teorije sistemov in simuliranj za mnoga področja študija tehnike. Predstavljeni prispevek opisuje razvoj in izvedbo učnega pripomočka za učenje teorije linearnih sistemov, ki povezuje skripta v elektronski obliki s primeri v Matlabu in Simulinku prek grafičnega uporabniškega vmesnika za obe različici Matlaba: 5 in 6. To je grafična uporaba, ki daje študentom dodiplomskega študija pregleden in preprost pripomoček pri učenju teorije linearnih sistemov v materinem jeziku. Študentom daje osnovo za samostojno učenje in učenje na daljavo. V prispevku smo se posebno posvetili predstavitvi grafičnega vmesnika in njegove strukture, kar smo ponazorili še s primerom. Na koncu smo opravili še analizo uspešnosti različnih metod poučevanja z računalnikom.
Keywords: teorija linearnih sistemov; Matlab; orodja učna; vmesniki grafični; vmesniki uporabniški; učenje; learning; računalniški program Matlab; linearni sistemi