Divje živali v družbenih razredih - Kozorog, Miha (Svetovi (Ljubljana), 2023)
Avtor predstavi tri lastne etnografske raziskave, v katerih so imele vidno mesto divje živali. Ugotavlja, da je vsaka od teh raziskav obravnavala drugačno modalnost živali, in sicer simbolno, predstavno in živo žival. S slednjimi so povezana različna razmerja z ljudmi: simbolni živali ustreza pripisano, predstavni zamišljeno, živi pa neposredno razmerje. S temi razmerji oziroma ljudmi v razmerjih pa so povezljivi različni koncepti družbenega razreda, ki jih v prvih dveh primerih lahko povežemo z idejami Webra, v tretjem pa Marxa: pripisano je povezljivo z razredom kot družbenim statusom; zamišljeno z razredom kot izrazom kulturnega kapitala; neposredno pa z razredom, ki je rezultat produkcijskih razmerij. Avtor ta članek razume kot igrivo eksperimentalno antropološko modeliranje ob inavguraciji nove antropološke revije Svetovi/Worlds, ki je pričujočo številko posvetila živalim v človeških svetovih.
Keywords: anthropological modelling; antropološko modeliranje; divje živali; predstavna žival; razmerja; razredi; relations; simbolna žival; social classes; the imagined animal; the living animal; the symbolic animal; wild animals; živa žival