Čas pandemije in izzivi socialnega dela v Sloveniji in po svetu - Sobočan, Ana Marija (Družboslovne razprave, 2021)
Pandemija covida-19 je prinesla radikalne spremembe v življenju ljudi po vsem svetu. Da bi bolje razumeli obseg in značilnosti vpliva časa pandemije na etično raven prakse socialnega dela, je mednarodna skupina raziskovalk in raziskovalcev v sodelovanju z Mednarodno zvezo socialnih delavk in delavcev (IFSW) maja 2020 izvedla spletno anketo, na katero so se odzvale socialne delavke in delavci iz 55 držav po svetu; anketa je zajela 607 odgovorov v sedmih jezikih. V pričujočem članku so predstavljeni rezultati slovenskega dela raziskave, in sicer v kontekstu širših, globalnih ugotovitev raziskave. Analiza odgovorov na anketo je podala šest osrednjih tem, ki so se pojavile po vsem svetu, in tudi v Sloveniji (n =14), v različnih kontekstih socialnodelovne prakse, socialnih politik ter družbenoekonomskih in epidemioloških pogojev.
Keywords: Covid-19; Epidemics; Epidemije; ethical challenges; Ethics; etični izzivi; Etika; online survey; Social work; Socialna služba; Socialno delo; spletna anketa