Določanje plodove krvne skupine med nosečnostjo - Bricl, Irena (Zdravniški vestnik, 2004)
Izhodišča. Prenatalna diagnostika z genotipizacijo plodove deoksiribonukleinske kisline (DNK) zavzema pomembno mesto v modernem porodništvu. V zadnjem času je možno iz venske krvi matere osamiti plodovo DNK, kar omogoča neinvazivno prenatalno genotipizacijo. Material in metode. V 23. do 33. tednu nosečnosti smo 96 RhD-negativnim nosečnicam odvzeli vensko kri, iz nje osamili plodovo DNK s prilagojenim načinom po Finningu s sod. in določili plodov genotip RHD. Detekcijo gena RHD smo izvedli z metodo PCR v realnem času na instrumentu ABI Prism 7900 Sequence Detection System. Določalismo prisotnost treh delov genskega zapisa gena RHD, tj. introna 4, eksona 7 in eksona 10. Za potrditev, da gre za plodovo DNK, smo pri moških plodih sklepali na podlagi prisotnosti gena SRY. Če sta bila rezultata PCR reakcije za gena RHD in SRY negativna, smo sklepali, da nosi nosečnica plod ženskega spola, ki je RhD-negativen. V teh primerih smo za potrditev, da gre za plodovo DNK, določali še prisotnost osmih naključnih polimorfnih alelov iz vzorca DNK matere in vzorca DNK pIoda iz materine plazme in tako posredno potrdili, da je šlo za plodovo DNK. Rezultati. V raziskavi smo 96-im RhD-negativnim nosečnicam iz vzorca venske krvi pravilno napovedali plodov genotip RHD in njegov spol. Napovedane rezultate preiskav smo primerjali z dejanskim spolom in fenotipom RhD novorojenčka, ki smo ju določili po rojstvu.Natančnost napovedi spola in prisotnosti gena RHD z našo metodo PCR v realnem času je bila 100%. Zaključki. Pričakujemo, da bo določitev plodovega genotipa na podlagi proste DNK v periferni krvi nosečnice zavzela pomembno mesto v prenatalnih preiskavah, še posebno v primerih imunizacije na RhD antigen med nosečnostjo in pri izvajanju predporodne preventive z imunoglobulinom antiD v 28. tednu nosečnosti.
Keywords: Blood Grouping And Crossmatching; Dna; Eritroblastoza ploda; Erythroblastosis, Fetal; Genotip; Genotype; Krvne skupine in navzkrižno določanje; Nosečnost; Polimerazna, verižna reakcija; Polymerase Chain Reaction; Predrojstvena diagnostika; Pregnancy; Prenatal Diagnosis; Rh-Hr Blood-Group System; Rh-Hr sistem krvnih skupin