Triamcinolon intravitrealno v zdravljenju cistoidnega edema makule - Kraut, Aleksandra (Zdravniški vestnik, 2005)
Izhodišča. Dolgotrajni cistoidni makularni edem (CME:) lahko vodi v izgubo centralnega vida, možnosti zdravljenja pa so omejene. V članku želimo prikazati klinični izid zdravljenja naših bolnikov s CME po intravitrealnem dajartju triamcinolon acetonida. Metode. Prospektivna klinična intervencijska neprimerjalna študija o bolnikih, ki smo jih v letu 2004 zdravili na Očesni kliniki Ljubljana zaradi CME. Zajema ZS bolnikov (16 oči), opazovano obdobje je od 1 do 16 mesecev. Bolniki so prejeli intravitrealno injekcijo 4 mg (0,1 ml) triamcinolon acetonida transkonjunktivalno v lokalni anesteziji. Opazovalismo vizualne in anatomske odzive in možne zaplete zdravljenja. Rezultati. Vzroki CME so bili: pri 6 bolnikih operacija katarakte, pri 5 bolnikih delna zapora veje retinalne vene pri 2 bolnikih uveitis in pri 1 bolniku sladkorna bolezen oziroma starostna degeneracija makule. Starost bolnikov se je gibala med 27 in 85leti, povprečna je bila 69 let. Vidna ostrina pred zdravljenjem je bila od 0, O17 do 0,6, povprečna 0,2. Po zdravljenju je bila vidna ostrina od 0,017 7 do 1,0, povprečna 0,32. V seriji bolnikov po operaciji katarakte je bila povprečna vidna ostrina pred zdravljenjem 0,12 in končna 0,36, uveitisov 0,32 in končna 0,45. Pri drugih oblikah CME je bilo izboljšanje vida zanemarljivo. Povišan očesni tlak sta imela 2 bolnika (13%) zadoščalo je lokalno zdravljenje z antihipertenzivi. Enabolnica je imela napredujočo katarakto in ena bolnica fibrozo mrežnice v makuli in ob trombozirani veni. Zaključki. Intravitrealna raba triamcinolona je verjetno dobra in varna terapevtska možnost za CME tveganje za hude stranske učinke je ob upoštevanju dobro izdelane tehnike dajanja injekcij sorazmerno majhno. V naši seriji bolnikov smo bili najbolj uspešni pri CME po operaciji katarakte in pri uveitisu, vendar je proučevana skupina premajhna zadokončne zakjučke.
Keywords: Drug Therapy; Macular Edema, Cystoid; makularni edem; Makularni edem cistoidni; očesne bolezni; therapy; Treatment Outcome; Triamcinolon; Triamcinolone; Vid, ostrina; Visual Acuity; zapleti; zdravljenje; Zdravljenje, izid