Time-varying granger causality between health care and economic activity in the United States - Dajčman, Silvo (Lexonomica, 2025)
Epidemija covida-19 je spodbudila potrebo po analizi razmerja med zdravstveno oskrbo in gospodarstvom. Ta članek analizira časovno spremenljivo razmerje med zdravstveno oskrbo in gospodarsko aktivnostjo v Združenih državah Amerike ter zapolnjuje vrzel v obstoječi literaturi. Z uporabo časovno spremenljive Grangerjeve vzročnosti raziskava ponuja empirične dokaze o časovno spremenljivem vzročnem razmerju med izdatki za zdravstvo in industrijsko proizvodnjo, kar ima pomembne posledice za oblikovanje politik.
Keywords: economic activity; health; health policy; time-varying Granger causality; United States