Friderik in Veronika - Gržan, Karel (knjige, 2024)
Ljubezenska zgodba Friderika II. Celjskega in Veronike Deseniške je še stoletja kasneje živo navzoča v slovenskem kolektivnem spominu. Je romantična in skrivnostna, tragična in kljub temu polna upanja – upanja in zaupanja v ljubezen, ki je močnejša od smrti. Redko pa je njuna zgodba osvetljena tudi z druge plati, s plati tistih, ki so jima skušali pomagati, ju skušali zaščititi pred besom grofa Hermana. V zgodovinski pripovedi patra Karla Gržana tako svoj glas dobi tudi prior Arnold, ki je nesrečna zaljubljenca branil, dokler je le lahko, obenem pa pomembno vlogo odigra jurkloštrski samostan, ki še danes skriva nekatere neodkrite skrivnosti tragične ljubezenske zgodbe.
Keywords: Celjski (rodbina); Veronika Deseniška