Viri za prevod svetopisemskih besedil pri slovenskih protestantskih piscih 16.stoletja in nekatere tehnike prevajanja - Ahačič, Kozma (Slavistična revija, 2007)
Primerjalna analiza izbranih prevodov svetopisemskih besedil je pokazala, da je Primož Trubar Novo zavezo prevajal po Erazmovem latinskem prevodu, ki ga je kombiniral z Luthrovim. Jurij Dalmatin je Novo zavezo prevajal po Luthru na osnovi Trubarjevega besedila. Psalme je Trubar prevajal po latinski komentirani izdaji Psalterja Wolfganga Muscula ter prevodu Psalterja v nemščino Rudolpha Waltherja (Gwaltherja). Dalmatin se je pri svojih prevodih Psalterja naslanjal na Trubarja, prevajal je po Luthru, vendar je rabil tudi druge predloge. Krelj je imel KPo 1567 pred seboj grško in še kako drugo predlogo. Jurij Juričič je Kreljevo besedilo prvega dela Postile (JPo 1578) usklajeval z Luthrovim, pri čemer se je dosledno držal Trubarjevega prevoda, drugi in tretji del Postile pa je prevajal po Luthru, a z jasno naslonitvijo na Trubarjev prevod.
Keywords: 16. st.; 16th cent.; Bible; biblical texts; Dalmatin, Jurij, ok. 1547-1589; Juričič, Jurij, 150?-1578; knjižni jezik; Kralj, Sebastijan, 1538-1567; literary language; Nova zaveza; prevajanje; Protestant writers; Protestantism; protestantizem; protestantski pisci; psalm; Slovene; Slovene language; slovenščina; standard language; Sveto pismo; svetopisemska besedila; translating; translation; Trubar, Primož, 1508-1586