Cilji ter ukrepi gozdne in naravovarstvene politike - Golob, Aleksander (Gozdarski vestnik, 2011)
Namen tega prispevka je osvetliti cilje in inštrumente politike o gozdovih na različnih ravneh v razmerju do politike varstva narave in pokazati možnosti njihovega uresničevanja v slovenskih razmerah. Primerjalno so predstavljene vizije in cilji gozdne in naravovarstvene politike na svetovni in evropski ravni ter načela trajnostnega gospodarjenja, sonaravnega in večnamenskega gospodarjenja ter ekosistemskega pristopa, ki so pomembna za njihovo doseganje. Primerjalno so za gozdno in naravovarstveno politiko predstavljeni tudi temeljni ukrepi, s katerimi se dosegajo njuni cilji v slovenskih razmerah, ki so zlasti: (1) s predpisi določeni načini ravnanja na splošni ravni, (2) varovana območja, (3) načrtovanje gospodarjenja in upravljanja, (4)upravni ukrepi, (5) finančne podpore in odškodnine, (6) monitoring in poročanje ter (7) zagotavljanje javnih služb.
Keywords: forestry; gozdarstvo; politics; politika; gozdna politika; naravovarstvo; naravovarstvena politka