Response of the Krško nuclear power plant cointainment to the loss of coolant accident in computer code APROS 6 - Jazbinšek, Jure (JET on-line, 2016)
Zadrževalni hram je zgradba, v kateri so komponente znotraj tlačne meje reaktorskega hladila, ki predstavljajo pregrado pred nenadzorovanim sproščanjem radioaktivnosti v okolje. V programu APROS je na podlagi razpoložljivih dokumentov in nodalizacije programa GOTHIC zmodeliran model zadrževalnega hrama jedrske elektrarne NEK. Podatki za izračune posameznih struktur so povzeti iz dokumenta USAR (posodobljenega varnostnega poročila) - poglavje 6, ki opisuje pasivne toplotne strukture. Model zadrževalnega hrama, ki je sestavljen iz 10 (fizikalno dobro definiranih) povezanih prostorov, je primeren za simulacijo jedrskih nesreč. APROS model zadrževalnega hrama vsebuje tudi vmesni prostor, ki povezuje notranjost zadrževalnega hrama z zunanjim okoljem. Z modelom je bil preverjen odziv modela zadrževalnega hrama na prehodni pojav, ki nastane pri dvojnem giljotinskem zlomu vroče veje reaktorskega hladilnega sistema.
Keywords: accident; APROS 6; blowdown; containment; jedrske elektrarne; LOCA; model; NEK; Nuklearna elektrarna Krško; spray; sump