Nukleosinteza velikega poka - Gajer, Alen (Matrika, 2022)
Nukleosinteza velikega poka je teorija, ki razloži, kako in v kakšnem številu so nastala prvotna jedra po velikem poku. V prvem delu članka bomo predstavili teorijo in njene napovedi. V drugem delu pa bomo prikazali meritve in njihove rezultate primerjal z napovedmi. Na koncu pa bomo izpostavili še danes nerešen problem in možne, a še nepotrjene rešitve.
Keywords: Big Bang; cosmology; first nuclei; kozmologija; nucleosynthesis; nukleosinteza; prvotna jedra; veliki pok