Vidna funkcija po vstavitvi enodelnih toričnih hidrofilnih akrilnih intraokularnih leč s hidrofobno površino šest mesecev po operaciji sive mrene - Črnej, Alja (Zdravniški vestnik, 2012)
Izhodišče: Določiti vidno funkcijo oči z roženičnim astigmatizmom, večjim od 1D, po odstranitvi sive mrene in vstavitvi enodelne torične hidrofilne akrilneintraokularne leče (IOL) s hidrofobno površino in ploščatimi haptikami šest mesecev po operaciji. Metode: V prospektivno študijo so bili vključeni bolniki s sivo mreno in roženičnim astigmatizmom, večjim od 1D. Pred operacijoje bil izmerjen roženični astigmatizem, na roženico je bila označena predvidena os IOL, nato je bila s standardno fakoemulzifikacijo odstranjena sive mrena in vsajena torična enodelna hidrofilna IOL s hidrofobno površino v lečno kapsulo. Po posegu je bila določena najboljša nekorigirana in korigiranavidna ostrina na daleč, roženični in interni astigmatizem in spremememba osi astigmatizma. Rezultati: V študijo je bilo vključenih 34 oči (26 bolnikov). Srednja vrednost najboljše nekorigirane vidne ostrine v logMAR šest mesecev po operaciji je bila 0,07 (SD: 0,11), najboljša korigirana vidna ostrina pa -0,01 (SD:0,06) srednja vrednost celotnega očesnega astigmatizma jebila 0,47 D (SD: 0,35). Srednja vrednost roženičnega astigmatizma preoperativno je bila 2,50 D (SD: 1,60), pooperativno pa 2,47 D (SD: 1,60). Osastigmatizma oči se je v povprečju spremenila za 3,6° (SD 3,3°). Zaključek: Bolniki s srednjim do visokim roženičnim astigmatizmom imajo po vstavitvi torične enodelne hidrofilne IOL s hidrofobno površino zelo dobro nekorigirano vidno ostrino šest mesecev po operaciji.
Keywords: astigmatizem; oftalmologija; roženica; siva mrena; torična intraokularna leča; vidna funkcija