Med sovraštvom in tišino - Ferbežar, Nika (Družboslovne razprave, 2023)
V prispevku obravnavamo izkušnje LGBT+ oseb v vzgojno-izobraževalnem sistemu, za katerega je glede na mednarodne raziskave značilno pomanjkanje senzibilnosti za spolne in seksualne manjšine. Izvedli smo kvalitativno raziskavo, v okviru katere smo opravili 27 individualnih intervjujev z LGBT+ osebami, ki so (bile) vključene v primarno, sekundarno in/ali terciarno izobraževanje v Sloveniji. Analiza je pokazala, da je najbolj značilna izkušnja kombinacija sovražnosti in nevidnosti. Iz podatkov izstopa vseobsegajoči vpliv predsodkov, o katerih osebe poročajo v raznolikih situacijah. Manj pogosti so opisi varovalnih dejavnikov, ki so večinoma omejeni na medvrstniško podporo in zavzetost posameznih zaposlenih. Pomanjkanje sistemskih ukrepov je izziv, ki ga bo z razvijanjem možnosti za vključujoči uradni in prikriti kurikul ter z izobraževanjem kadra treba naslavljati v prihodnosti.
Keywords: Biseksualnost; dejavniki tveganja; education system; experiences; Homoseksualne osebe; izkušnje; LGBT+ students; LGBT+ učenci; protective factors; risk factors; Transseksualnost; varovalni dejavniki; vzgojno-izobraževalni sistem