Zgodnje literarne reprezentacije nacionalne zgodovine in "slovenski kulturni sindrom" - Dović, Marijan (Primerjalna književnost, 2007)
Razprava se ukvarja z zgodnjimi reprezentacijami nacionalne zgodovine v slovenski literaturi. V njih se kot najznačilnejši iskažeta dve kohezivni zgodbi "ilirska" in "karantanska"; obe v literaturi dobivata mitske poteze. Zgodovinske drobce v (pesniških) delih do leta 1848 je vsekakor treba opazovati v perspektivi poznejše teze o "slovenskem kulturnem sindromu", ki je bila pogosto rabljena za opisovanje odnosov med slovensko literaturo in politiko oziroma projektom nacionalne emancipacije. Razprava skuša ugotoviti, v kolikšni meri in kako je literatura dejansko "nadomeščala" politiko, na koncu pa predlaga revizijo nekaterih elementov te priljubljene teze.
Keywords: književnost; literature; ideologija; history; zgodovinopisje; Slovene literature; slovenska književnost; narodna identiteta; kulturna identiteta