Homologacija elementov prototipnega vozila - Kostanjevec, Andrej (Strojniški vestnik, 1999)
Za vključitev vozila v slovenski vozni park je treba pridobiti homologacijski dokument vozila. V primeru izdelave unikatnega prototipa vozila je dolžnost izdelovalca, da zagotovi ustrezna potrdila o trdnostni in/ali funkcijski ustreznosti vgrajenih elementov v vozilo. V prispevku je opisan trdnostni preračun nosilnih elementov podvozja vozila Šinkovec MM. Za pridobitev kolesnih obremenitev je bil zgrajen večmasni dinamični model vozila, na podlagi simuliranja vožnje, v obratovalnih razmerah pa so bile te obremenitve tudi izračunane. Obremenitve so bile nato vnešene na elemente prednje in zadnje obese, čemur je sledil računalniško podprti trdnostni preračun zahtevanih elementov. Preverjala se je možnost trenutne in utrujenostne porušitve opazovanih elementov.
Keywords: vozila; podvozja vozil; izračuni trdnostni; homologacija; konstruiranje; podvozje; trdnost