Sem "IN", zdravo ŽIVIM! - intervencijski program za spodbujanje zdravega življenjskega sloga in ohranjanje gibalne učinkovitosti med COVID-19 - Majerič, Matej (Šport (Ljubljana), 2021)
Namen prispevka je predstaviti vsebinski in izvedbeni del intervencijskega programa Sem "IN", zdravo ŽIVIM!. Cilj programa je bil mlade med drugim valom pandemije COVID-19 spodbujati k zdravemu življenjskemu slogu in ohranjanju gibalne učinkovitosti. Program smo izvajali dvanajst tednov na petih izbranih ljubljanskih srednjih šolah. Udeležilo se ga je 189 srednješolk in srednješolcev. V prispevku bomo predstavili način izvajanja ter sredstva in organizacijo programa. Vsebinski del je vključeval deset fokusnih tem s priporočili za zdrav življenjski slog ter stopnjevane telesne dejavnosti. Fokusne teme so vključevale prehranska priporočila in priporočila za določanje dnevnega energijskega vnosa, priporočila za pitje ustreznih tekočin, nadzor psihičnega stresa ter nočnega spanja in dnevnega počitka. Stopnjevane telesne dejavnosti so vključevale ustrezne nizko in visoko intenzivne telesne dejavnosti ter telovadbo po videoposnetkih. Izvedbo programa ocenjujemo kot uspešno. Program Sem "IN", zdravo ŽIVIM! je postal primer dobre prakse intervencijskega programa, s katerim je mogoče mlade spodbujati k zdravemu življenjskemu slogu in ohranjanju gibalne učinkovitosti. Zaradi negativnih posledic, ki jih je pri mladih pustil COVID-19, je mogoče s takimi sistemskimi programi že v vzgojno-izobraževalnem sistemu vplivati na zdravje bodoče generacije aktivnega prebivalstva.
Keywords: COVID-19; epidemic; epidemije; gibalna učinkovitost; healthy lifestyle; intervencijski program; intervention program; physical activity; physical efficiency; sport; šport; telesna aktivnost; zdrav življenjski slog