Etnološka recepcija starovercev - Kozorog, Miha (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2020)
Nedavno je splošno in strokovno javnost presenetilo odkritje Pavla Medveščka, da je pred nekaj desetletji v Posočju živela prikrita skupnost "starovercev". Štirje etnologi so Medveščkovo gradivo reinterpretirali v luči lastnih ekspertnih znanj in mu tako dali legitimnost etnografskega vira. Primerjava Medveščkovega in starejšega etnološkega gradiva pa pokaže na neko pomembno razliko v reprezentacijah te kulture: medtem ko se v starejšem gradivu kažejo zraščanja heterogenih tradicij in hibridne kulturne oblike, Medvešček poroča o urejenih in zaokroženih kulturnih celotah. V resnici je prav slednje v etnologiji neobičajno, zato lahko Medvešček kot etnografski vir vzbuja sum.
Keywords: etnologija; Slovenci; staroverstvo; verovanje