Odnos oblastnih ustanov do žensk in otrok v srednjeveških mestih severozahodne Istre - Mihelič, Darja (Acta Histriae, 1999)
Študija želi osvetliti pogled na položaj dveh ključnih, in vendar med seboj različnih družinsko-družbenih skupin prebivalcev - žena in otrok v srednjeveških mestih severozahodne Istre. Za vir podatkov ji služijo objavljeni mestni zakoniki, t. i. statuti štirih istrskih mest Trsta, Kopra, Izole in Pirana iz 14. in 15. stoletja. Članek obravnava otroštvo, odraslost in zakonski stan, pravni položaj žena, ženo v poslu in poklicu, kazniva dejanja nad ženami in v zvezi z njimi ter ženo kot povzročiteljico kaznivih dejanj, vse pa v omenjenem okolju in časovnem okviru.
Keywords: 14./15. stol.; družbeni sloji; Istra; Istria; law; Middle Ages; položaj otrok; položaj žensk; pravna zgodovina; pravo; srednji vek