Vroče preoblikovanje avstenitnih nerjavnih jekel, legiranih z žveplom - Jakelj, Stanislav (Materiali in tehnologije, 2004)
Zaradi slabe razteznosti v vročem so avstenitna nerjavna jekla, legirana z žveplom, nagnjena k tvorbi površinskih razpok med vročim valjanjem. V zvezi s to problematiko je bila analizirana vrsta jekla SS2343, legiranega z žveplom, ki ga izdelujemo v Acroniju. Površinske razpoke, ki nastajajo med vročim valjanjem, povzročajo napake na končni površini debele pločevine. Razpoke so podobne drobnim pikam, zato je kakovost površine plošč neustrezna. V okviru naloge je bilo pregledano in analizirano več različnih virov literature, ki obravnavajo vroče preoblikovanje avstenitnih nerjavnih jekel. Predstavljena je tudi statistika internih prekvalifikacij v Acroniju zaradi napak na površini končno valjanih plošč. V sodelovanju z IMT v Ljubljani smo izvedli natezne preizkuse v vročem in preizkuse vročega valjanja klinastih preizkušancev za vrsti jekla 316L (W.Nr.1.4404) in SS2343 (W.Nr.1.4436). Izvedena je bila analiza primerjav glede na dejansko proizvodnjo v Acroniju. Na osnovi teh analiz smo se seznanili s pomanjkljivostmi in omejitvami, s katerimi se srečujemo med našim rednim proizvodnim procesom vročega valjanja avstenitnih nerjavnih plošč debele pločevine v SŽ Acroni.
Keywords: legirana jekla; avstenitno jeklo; žveplo; vroče preoblikovanje