Temeljni standardi za fizioterapevtsko prakso - merila pričakovane kakovosti - Puh, Urška (Rehabilitacija (Ljubljana), 2015)
Temeljni standardi za fizioterapevtsko prakso Evropske regije Svetovne zveze za fizioterapijo so bili prevedeni v slovenski jezik. Namenjeni so vsem fizioterapevtom, ki so v posrednem ali neposrednem stiku s bolniki. Vključujejo jasna stališča o pričakovani kakovosti medsebojnega delovanja, ki je potrebna za upoštevanje etičnih načel, in so določena kot dosegljivi standardi. So orodje, ki ga za vrednotenje kakovosti obstoječega izvajanja fizioterapevtske dejavnosti in načrtovanje izboljšanja lahko uporabljajo vsi, ki želijo nuditi ali prejemati visokokakovostno fizioterapijo. V prispevku so povzeti temeljni standardi, ki so obsegajo pet sklopov: sodelovanje z bolnikom, cikel ocenjevanja in fizioterapevtske obravnave, sporazumevanje in bolnikova dokumentacija, promocija varnega okolja za delo in fizioterapevtsko obravnavo ter neprekinjen strokovni razvoj oziroma vseživljenjsko učenje. Temeljni standardi se ujemajo in dopolnjujejo s slovensko zakonodajo.
Keywords: fizioterapija; kakovost; Physical Therapy Modalities; physiotherapy; quality; standardi; standards