Vzrok v slovenščini - Uhlik, Mladen (Slavistična revija, 2020)
Prispevek predstavlja predloge in predložne zveze, ki v slovenščini lahko uvajajo različna vzročna razmerja; dodana je še kontrastivna obravnava vzročne predložne rabe v ruščini in deloma tudi v štokavščini. Predstavljena so merila, po katerih lahko opredelimo različne podvrste vzročnega razmerja. Hkrati je opozorjeno na propozicijsko in medpropozicijsko vrednost določenih predlogov in predložnih zvez.
Keywords: causality; cause; comparative studies; morphology; oblikoslovje; predlogi; predložne zveze; prepositional phrases; prepositions; primerjalne študije; Russian language; ruščina; Slovenian language; slovenščina; vzročnost; vzrok