Influence of crystal habit on the dissolution of simvastatin single crystals - Bukovec, Polona (Acta chimica slovenica, 2015)
Izboljšane in-vivo lastnosti končne farmacevtske oblike, ki vsebuje slabo topno zdravilno učinkovino, lahko dosežemo s spreminjanjem fizikalno-kemijskih lastnosti zdravilne učinkovine, ne samo v smislu prilagajanja notranje strukture, temveč tudi preko spremembe kristalnega habitusa. Za pojasnitev tega pristopa smo, na primeru simvastatina, z mikroskopom na atomsko silo spremljali hitrost raztapljanja izoliranih večjih monokristalov, ki so imeli enako notranjo strukturo in so se razlikovali po zunanji obliki kristala. Hitrost raztapljanja določenih kristalnih ploskev je bila bistveno hitrejša glede na ostale. Razlika v hitrosti raztapljanja izoliranih monokristalov je bila posledica večje pojavnosti bolj polarnih kristalnih ploskev v primeru paličastih kristalov, ki smo jih izolirali iz polarnih topil, kar smo ugotovili na osnovi poglobljene raziskave morfoloških lastnosti, orientacije monokristalov in asignacije specifičnih funkcionalnih skupin za vsako izmed izraženih kristalnih ploskev.
Keywords: atomic force microscope; crystal habit; dissolution rate; farmacevtske oblike; fizikalne lastnosti; kemijske lastnosti; simvastatin; single crystal orientation; zdravilne učinkovine