Propozicija v funkcijski strukturi stavčne povedi - Vidovič-Muha, Ada (Slavistična revija, 2015)
Funkcijska struktura stavčne povedi je dvodelna: temelji na propoziciji kot slovarskem segmentu, sestavljenem iz endogenih leksemov, katerih izrazna podoba je skladno z njihovo leksemskostjo sekundarna, v ospredje stopa denotat, in modifikaciji kot slovničnem segmentu. V tem smislu je mogoče propozicijo razumeti kot vozlišče leksikalnega pomena na eni strani in potencialnega pomena stavčne povedi na drugi. - Besednovrstni status povedkovnika kot propozicijske sestavine ureja zloženi glagol kot refleks zloženega povedka.
Keywords: besedne vrste; categorial grammatical attribute; categorial semantic component; complex verb; členek; free verbal morpheme; glagol; particle; povedkovnik; predicat; proposition; propozicija; skladnja; Slovene; Slovenian language; slovenščina; syntax; verb