American internet companies' predicament in China - Lu, Jia (Javnost (Ljubljana), 2011)
Članek proučuje težaven položaj ameriških internetnih podjetij na Kitajskem v vidika uporabnikov interneta. Google, eBay in MSN Messenger so bili izbrani v vzorec ameriških podjetij, ki smo jih primerjali z najpomembnejšimi kitajskimi tekmeci - Baidu, Taobao in Tencent QQ. Demografske spremembe v bazi internetnih uporabnikov in različne izbire informacij uporabnikov, ki bodisi želijo "imeti več" oz. "imeti manj" informacij, razkrivajo razloge za uspeh in poraz ameriških podjetij na kitajskem trgu. Tako eni kot drugi uporabniki so v različnem odnosu do prostora tokov in prostora krajev, kot ju je poimenoval Castells. Študija tudi ugotavlja, da so uporabniki, ki želijo "imeti več" informacij, tudi bolj mobilni pri preklapljanju med prostorom tokov in prostorom krajev, kot pa so uporabniki z manjšimi informacijskimi potrebami. Z Giddensovo teorijo o emancipatorni in življenjski politiki lahko pojasnimo, kako samopodobe posameznih uporabnikov vplivajo tako na tekmo med lokalnimi in ameriškimi podjetji kot tudi na splošni razvoj interneta na Kitajskem.
Keywords: Kitajska; elektronski mediji; communication; komuniciranje; komunikacijska omrežja (računalništvo); internet; ponudba; konkurenca; ameriška podjetja