Influence of shading on I-V characteristics of thin film PV modules - Žnidarec, Matej (JET on-line, 2017)
Fotonapetostni sistemi so številčno najbolj razširjena vrsta elektrarn, ki izkorišča obnovljivi vir energije za proizvodnjo električne energije. Članek obravnava vpliv senčenja na električne lastnosti tankoplastnih fotonapetostnih modulov. Uporabljata se dve vrsti tankoplastnih fotonapetostnih modulov, in sicer iz amorfnega silicija in bakra-indija selenid. V članku se tako merijo in analizirajo električni parametri fotonapetostnih modulov v okviru različnih primerov senčenje. Rezultati so predstavljeni tabelarično in grafično. Primerjava med električnimi lastnostmi silicijevih in tankoplastnih fotonapetostnih modulov v skladu s senčenjem je pokazala, da imajo tankoplastnih fotonapetostni moduli bolj dosledne električne parametre. Senčenje ne vpliva na I-U in P-U karakteristike tankoplastnih modulov. Izgube in izplen v primeru senčenja modula se zmanjšuje linearno glede na vse večjo senčenje območja modula.
Keywords: efficiency; elektrarne; fotonapetostni sistemi; izgube; power losses; senčenje; shading; thin-film PV module