Farmakološko aktivne snovi v vodooskrbnem sistemu urbanega okolja - Hrženjak, Vesna (Vodni dnevi, 2015)
Opredelitev problema in izhodišča: Farmakološko aktivne snovi (FAS) so kompleksne molekule z zelo različnimi funkcionalnimi, fizikalno-kemičnimi in biološkimi lastnostmi. Šte- vilne do sedaj izvedene raziskave v Evropi in ZDA so pokazale prisotnost FAS-ov oziroma njihovih ostankov v odpadnih in površinskih vodah, podtalnici in tudi v pitni vodi, zaradi česar so bili FAS-i spoznani kot pomemben dejavnik tveganja v okolju. Namen: Opredeliti pojavnost FAS-ov oziroma njihovih ostankov v vodnem ciklu vodooskrb- nega sistema Mestne občine Maribor. Metode dela: V analizo so bili vključeni vzorci vode iz vseh delov vodnega cikla vodoo- skrbnega sistema Mestne občine Maribor (površinske, podzemne, odpadne in pitne vode). Za analizo vzorcev je bila uporabljena metoda tekočinske kromatografije v kombinaciji z masnoselektivnim detektorjem (LC/MS/MS). Vnos podatkov v računalnik je potekal s pro- gramom Microsoft EXCEL, s katerim so se podatki tudi analizirali. Rezultati in zaključek: Na določenih odvzemnih mestih vodnega cikla vodooskrbnega sistema Mestne občine Maribor je bila ugotovljena prisotnost petih farmakološko aktivnih snovi: kofeina, teofilina, paracetamola, karbamazepina in sulfametoksazola, kar kaže, da so ostanki FAS-ov v vodnem ciklu prisotni in lahko predstavljajo dolgoročno potencialno nevar- nost za okolje in tudi za človeka.
Keywords: farmakološko aktivne substance; odpadna voda; pitna voda; podtalnica; površinske vode