Environmental adaptability and stability for reproduction traits of local chicken breeds - Cassandro, Martino (Acta agriculturae slovenica. Suplement, 2004)
Meritve prilagodljivosti in stabilnosti pasem v različnih okoljskih pogojih bi lahko bile dober pokazatelj ekoloških, etoloških in etičnih norm živalske prireje. Dobra prilagodljivost in stabilnost reprodukcijskih sposobnosti v danem okolju bi lahko bila dokaz, da se živali dobro počutijo. Cilj predstavljene raziskave je bil oceniti indeks prilagodljivosti in stabilnosti za reprodukcijske lastnosti lokalnih pasem kokoši (Ermellinata di Rovigo: PER,Pepoi: PPP, Robusta Lionata: PRL in Robusta Maculata: PRM). Živali so redili v treh različnih okoljih (gorsko, hribovito in ravninsko) v regiji Veneto. Podatki, vključeni v raziskavo, so pridobljeni od 338 valjenj zabeleženih od februarja 2002 do maja 2004. Kot odvisne spremenljivke so bili v izračunu uporabljeni naslednji parametri: odstotek oplojenih jajc na valjenje (pFE), neizvaljenih jajc na valjenje (pNH) in odstotek izvaljenih piseancev (pBA). Za določitev interakcije med genotipom in okoljem (GxE) je bil za vsako reprodukcijsko lastnost opravljen izračun ANOVA. Za vse reprodukcijske lastnosti, posebej pa za lastnost pBA, je bila izračunana visoka interakcija med genotipom in okoljem. Pasma PER je bila najbolj prilagodljiva in stabilna. Nasprotno je pasma PPP pokazala najslabšo prilagodljivost v vseh okoljih in vseskozi skupno najslabšo stabilnost. Pasmi PRL in PRM sta bolj podobni PPP kot PER. Za pridobitev več informacij o prilagodljivosti in stabilnosti različnih pasem v različnih okoljih in časovnih obdobjih bi bilo potrebno opraviti se več raziskav na področju interakcij med genotipom in okoljem. Potrebno bi bilo poznati dobro počutje živali ter odnose med živalmi in okoljem ter jih v prihodnosti upoštevati pri določanju norm in pravil v moderni prireji živali.
Keywords: kokoši; okolje; pasme; perutnina; reprodukcija