Hmeljar, letnik 81 48 Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije sodeluje kot projektni partner pri projektu Povečanje produktivnosti kmetijske pridelave z učinkovito in trajnostno rabo vode (PRO-PRIDELAVA), ki ga je Biotehniška Fakulteta Univerze v Ljubljani, kot vodilni partner, pridobila v okviru ukrepa Sodelovanje iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020. Namen projekta je v kmetijski praksi promovirati visoko produktivnost kmetijske pridelave s pomočjo trajnostne rabe vode za namakanje na kmetijskem gospodarstvu in zmanjšanje trenutnih in skupnih odvzemov iz vodnih virov za namakanje. Namakanje na kmetijskih gospodarstvih v Sloveniji namreč večinoma poteka na pamet, brez uporabe informacij o ključnih dejavnikih za pravilno namakanje, tj. lastnosti tal, potreb rastlin, ki so odvisne od trenutne razvojne faze rastline, ter od vremena. Kmetje v Sloveniji praviloma namakajo preveč ali začno namakati prepozno in namakajo v premajhnih obrokih. Vstavljene sonde za meritve vsebnosti vode v tleh v hmeljišču na kmetiji Jožefa Ribiča, ki v projektu nastopa kot projektni partner (Foto P . Korpar) PREDSTAVITEV PROJEKTA POVEČANJE PRODUKTIVNOSTI KMETIJSKE PRIDELAVE Z UČINKOVITO IN TRAJNOSTNO RABO VODE (PRO-PRIDELAVA) dr. Boštjan Naglič, dr. Matjaž Glavan, Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani Projekt EIP PRO-PRIDELAVA je zato namenjen razvoju novih tehnologij in praks pridelave hmelja, sadja, žita, zelenjave in namiznega grozdja s pomočjo optimizacije rabe vode pri namakanju. Tako bo projekt naslovil doprinos izboljšane produktivnosti kmetijske pridelave k razvoju učinkovite in trajnostne rabe vode. Obdobje izvajanja projekta je od decembra 2018 do decembra 2021. Določanje vodnozadrževalnih lastnosti tal v laboratoriju (Foto P . Korpar) Cilji projekta so: - vzpostaviti SISTEM ZA PODPORO ODLOČANJU O NAMAKANJU (SPON) na državni ravni, ki združuje baze podatkov, relevantne za optimizacijo prakse namakanja (lastnosti tal, trenutna količina vode v tleh, potrebe rastline po vodi in vremensko napoved); - aplicirati SPON na ravni izbranih demonstracijskih kmetij in povečana produktivnost kmetijske pridelave skozi izboljšano prakso namakanja jabolk, češenj, koruze, hmelja, paradižnika, krompirja, zelja in namiznega grozdja; - dvigniti znanje o pomenu in kompetencah za izvajanje strokovno pravilnega namakanja na ravni demonstracijskih kmetij in širše (kmetij, ki niso del partnerstva, strokovnjakov, odločevalcev, študentov, laične javnosti); - ustvariti video zapis z izobraževalnimi vsebinami o strokovno pravilnem namakanju in njegovem pomenu za zvišanje produktivnosti kmetijske pridelave ter trajnostno rabo vode in varstvo okolja; - izboljšati prepoznavnost SPON med kmeti, strokovnjaki, odločevalci, študenti, laično javnostjo in drugimi po Sloveniji.