------- 2 ------- Solnčna svetloba napravlja lojeni okus. Moja gospodinja dela surovo maslo, ki slovi in ga prav drago prodaja gospodi. Maslo je bilo v najhujši vročini vedno dobro in zelo okusno, a sedaj tožijo prejemniki, da ima lojen okus. Od kot prihaja ta okus, ko je izdelovanje masla nad vse snažno, in ga gospodinja hrani med okni v mrzli sobi, koder je vedno mrzel in sveži zrak. To so tudi uže drugod opazovali, a dolgo niso prišli vzroku na sled. Sedaj vemo, da svetloba dela lojeni okus. Solnčna svetloba se nam vidi bela, a vendar obstoji iz raznobarvnih svetlobnih žarkov. Ako gre solnčni žarek skozi brušeno steklo, kakoršno rabi za okrašenje lestencev (lustrov) v cerkvi, pokažejo se na steni razne barve. Mi pravimo: Solnčna svetloba, ki je šla skozi tako steklo, razkrojila se je v tiste različnobarvne žarke iz katerih obstoji. Te barve vidimo tudi v mavrici. Solnčna svetloba ima pa neizrečeno veliko moč, razkraja tvarine in tvori druge, in koder je ni, tam se tudi zelena barva v Ustji naših rastlin ne more delati. Zato vse rastline v temini oblede. Ako pa solnčno svetlobo razkrojimo v one raznobarvne žarke, iz katerih obstoji, pa vidimo, da nimajo vsi enake moči. Višnjavi žarki so silnejši nego rdeči. Denite blago, ki ni dobro barvano, pod višnjavo steklo, in obledelo vam bode na solnci, če ga pa denete pod rdečo steklo, ohranila se mu bode barva, kakor da bi ga hranili v temini. Višnjavi svetlobni žarki razkroje namreč barvo, rdeči pa ne. Tudi pri maslu je tako. Višnjavi svetlobni žarki, katerih je zelo veliko v soinČni svetlobi (če je tudi oblačno), razkroje gotove dele masla, vsled časar dobi lojen okus. Hranite maslov tmini (ali pod rdečim steklom), ne pa kakor sedaj na oknu, in gotovo ne dobi več tega okusa. — Ali naše branjevke in kmetske gospodinje, ki prodajajo surovo maslo na trgu, niso ne vede uže spoznale tega ? Gotovo da! One trdijo, da se maslo najbolj okusno ohrani, če je zavito v perje od zelja itd., in res je, to pa zato, ker zeleno perje brani višnjavim svetlobnim žarkom do masla. — Iz navedenega lahko posnamete, da je slabemu okusu Vašega masla vzrok svetloba, ker ga hranite na oknu. Hranite ga v kakem temnem, zračnem prostoru, in kupci se ne bodo več pritoževali čez Vaše blago.