Multi-criteria assessment of vegetable production business alternatives - Pozderec, Silvo (Organizacija (Kranj), 2015)
Namen: V Sloveniji sta ekološki in integriran način pridelave zelenjave med najpomembnejšimi proizvodnimi sistemi. Študija predstavlja analizo dveh proizvodnih sistemov, ki vključujeta pridelavo različnih zelenjadnic. Namen raziskave je več-kriterijska ocena najprimernejše poslovne alternative. Struktura/Metodologija/Pristop: Raziskava temelji na razvoju in povezavi specifičnih tehnološko-ekonomskih simulacijskih modelov za pridelavo zelenjave (solate, paprike, solatnih kumar, kumar za vlaganje, okroglega paradižnika in grozdastega paradižnika) v zaščitenem prostoru in več-kriterijski odločitveni analizi. Podlaga raziskavi je metodologija DEX in analitični hierarhični proces (AHP) za ekološko (EKO) in integrirano pridelave (IP) omenjenih zelenjadnic. Rezultati: Rezultati vrednotenja kažejo, da sta za pridelovalca spremenljiva oba načina pridelave tržno zanimivih zelenjadnic v zaščitenem prostoru. Pri integrirani pridelavi se je z oceno večkriterijske odločitvene analize EC in DEXi solata (Donertie F1) izkazala za najboljšo možno alternativo. Pri ekološki pridelavi so se kot najboljša možna alternativa izkazale kumare za vlaganje (Harmony F1). Zaključki: Za nosilca odločanja in lažje načrtovanje proizvodnje zelenjadnic v rastlinjaku je tako rangiranje na osnovi EC bolj natančno in koristno kot rangiranje s pomočjo DEXi orodja
Keywords: zelenjava; pridelovanje; ekološko kmetijstvo; poslovna uspešnost; odločanje; modeli; simulacija