Postopek rekonciliacije: pravni postopek ali "sprava"? - Ristin, Gordana (Podjetje in delo, 2022)
Vsaka družba se srečuje s primeri dolgotrajnih sporov iz preteklosti ali sedanjosti, ki jih z odločbo sodišča ni mogoče rešiti. Lahko so tako hudi, da družbo delijo in hromijo. Postopek rekonciliacije omogoča, da se sodelujoči med postopkom pomiri sam s seboj, z bližnjimi in svetom. To ne pomeni vedno oprostitve protipravnih ravnanj drugih, ampak ima vsak sodelujoči možnost, da mu prisluhnejo, ga slišijo in razumejo. Postopek rekonciliacije je vrsta alternativnega reševanja sporov in pravni postopek. Sestavlja ga nekaj značilnih faz, ki potekajo pod vodstvom mediatorja. Uporabi se lahko tudi za reševanje sporov iz sedanjega časa, ki delijo družbo.
Keywords: alternativno reševanje sporov; dialog; mediacija; mediator; pravni postopki; sprava