Bombardiranje Maribora 1944–1945 kot del angloameriškega strateškega bombardiranja nemške vojaške industrije in prometnih zvez v luči primerjave slovenskih in angloameriških arhivskih virov - Prebilič, Vladimir (Studia Historica Slovenica, 2022)
Na podlagi proučevanja arhivskih virov v Arhivu Republike Slovenije, Pokrajinskem arhivu Maribor, National Archives and Records Administration (ZDA) in The National Archives (Velika Britanija) prinaša pričujoči prispevek nova spoznanja o strateškem pomenu Maribora kot pomembne železniške povezave med Nemčijo in italijanskim bojiščem ter o namenski vojaški industriji v mestu – tovarni letalskih delov na Teznu. Maribor je bil zato od začetka leta 1944 do konca aprila 1945 pomemben cilj tako strateškega kakor tudi taktičnega bombardiranja letalske industrije in železniške infrastrukture v mestu. Članek prinaša nova spoznanja ter teoretske usmeritve z uporabo in primerjavo različnih arhivskih virov in jih umesti v vojaško-strateški koncept takratnega vojaškega spopada ter skupaj s pričevanji udeležencev takratnih dogodkov pomembno nadgradi do sedaj objavljene raziskave.
Keywords: Bombardiranje; druga svetovna vojna; strateško bombardiranje; Svetovna vojna (1939-1945); Vojne izgube; Vojno letalstvo