Karakterizacija prometnih tokov slovenskih avtocest za potrebe sistema nadzora in vodenja prometa - Rijavec, Robert (visokošolska dela, 2019)
Zanesljivost podatkov in ustrezna kratkoročna napoved prometa imata zelo pomembno vlogo pri upravljanju avtocestnega prometa, še posebej v povezavi s sistemom nadzora in vodenja prometa ter sistemom informiranja udeležencev o izrednih dogodkih v prometu. Temeljijo na modelih, ki se učijo z uporabo značilnih vzorcev prometnih stanj, podanih z različnimi karakteristikami prometnega toka v času in prostoru, ki smo jih imenovali profili prometnega toka. Njihov pomen je povezan z značilnimi dogodki v preteklosti, kar bo aktualno, vse dokler ne bo znano prometno povpraševanje, ki bo določeno z najavo prihoda posameznega vozila. Tako smo analizirali različne poznane metode gručenja in predlagali najprimernejšo, s katero želimo določiti med seboj izključujoče, homogene skupine značilnih dogodkov - profile značilk karakteristik prometnega toka s poudarkom na dnevnem profilu pretoka vseh vozil ter težkih vozil, neodvisno od mesta meritve in družbenega okolja. Določitev skupin profilov prometnega toka in njihovih značilk je eno izmed dejanj, s katerimi lahko določimo poljuben matematični prometni model obstoječega prometnega stanja v znanih cestno-vremenskih razmerah. A prometnega modela ni možno definirati brez poznavanja razporeditve in razpršenosti karakteristik prometnega toka po prometnih pasovih smernega vozišča avtoceste, ki smo ga poimenovali prečni profil prometnega toka. Iz obeh profilov se lahko naučimo, kakšne so skrajne vrednosti karakteristik prometnega toka v času in prostoru. Na podlagi teh in glede na dejavnike okolja lahko določimo, preverimo in spreminjamo merila vodenja prometa. Tako je izvedena empirična raziskava, s katero smo določili model vpliva cestno-vremenskih razmer na prečni profil prometnega toka. Z uporabo mikrosimulacijskega prometnega modela smo prikazali pomen natančne karakterizacije prometnih tokov za potrebe sistema za nadzor in vodenje prometa na avtocesti. Zamude, ki smo jih izračunali s prometnim modelom, vgrajenim v računalniški program PTV Vissim, smo primerjali z referenčnim scenarijem brez vodenja prometa, a pri različnih cestno-vremenskih in enakih prometnih pogojih. Zamude so na določenem območju avtocestne mreže lahko mera uspešnosti vodenja prometa in hkrati kazalnik intenzivnosti zastojev, zato je pomembno poznavanje rezultata, da enako vrednost mere uspešnosti dosežemo pri različni vrednosti gostote prometnega toka ob različnih cestno-vremenskih razmerah.
Keywords: Avtoceste; Built Environment; civil engineering; časovne vrste; Disertacije; doctoral thesis; gradbeništvo; Grajeno okolje; Karakterizacija; karakterizacija prometa; lane flow distribution; motorway traffic control; porazdelitev prometa po pasovih; profili prometnega toka; Promet; prometni koledar; SNVP; time series; traffic calendar; traffic characterisation; traffic profiles; vremenski pojavi; weather conditions