Vpliv grškega templja v arhitekturi - Marinko, Jože (AR. Arhitektura, raziskave, 2004)
Grški tempelj je arhitekturna stvaritev, ki ima od časa svojega nastanka pa do danes nepogrešljiv vpliv v zahodni arhitekturi. Po svoji vsebini je bil tempelj ključna stavba grških mest, zato je neposredno vplival na ostale vrste javnih stavb. Rimljani so tempeljsko zasnovo uporabljali v izvorni obliki ali pa jo spojili z etruščanskimi arkadami v novo podobo, kije zaznamovala vso kasnejšo klasično arhitekturo. S stebrnimi redovi, ki so jih kodificirali renesančni teoretiki in uporabljali renesančni arhitekti je bila tema grškega templja izhodišče arhitekturnim delom različnih stilnih obdobij do moderne. Pa tudi sodobna arhitektura prevzema mnoge kompozicijske principe,ki so se najbolj jasno izoblikovali prav pri grškem templju. Članek želi ponovno priklicati v našo zavest arhitekturne kvalitete grškega templja in opozoriti na njegovo izhodiščno vlogo v arhitekturi kasnejših obdobij. Hkrati potrjuje tezo, da je možno izvorno temo (templja) izvirno interpretirati (preoblikovati) v skladu z arhitekturno usmeritvijo določenega časa. S tem pa posredno odgovarja na eno ključnih vprašanj sodobne umetnosti in tudi arhitekture, namreč: da za kvaliteto ocenjevane stvaritve ne more biti odločujoči kriterij njena nevezanost na izvorno. Človek se pri svojem delu vedno nekje zgleduje, pa naj to imenuje vzor, motiv ali izhodišče.
Keywords: architecture; arhitektura; antična arhitektura; grški tempelj; sodobna arhitektura; vplivi