Politična kultura med diktaturo in demokracijo - Kolenc, Janez (Teorija in praksa, 2006)
Besedilo je kritična obravnava okvirnega programa družbenih in ekonomskih reform, ki jih je v letu 2005 predlagala slovenska vlada. Kritična analiza razkriva celo vrsto nedoslednosti, protislovij in nedorečenosti besedila reformnega predloga. Prispevek se še posebno dotika vprašanja kakovosti reformnega predloga glede na vprašanja politične demokracije in politične kulture v Sloveniji. Avtor razkriva kar nekaj povezav med reformnim predlogom in stanjem politične kulture v Sloveniji, za katero trdi, da je fragmentarna, in torej deljena na več subkultur. Pomembno zvezo najde avtor med predlogom reform in delitvijo slovenske politične kulture na množično in elitno, iz česar sklepa, da se slovensko volilno telo lahko v določeni družbenozgodovinski situaciji odloči tako za diktaturo kot za demokracijo. Reforme gospodarskega in političnega sistema v Sloveniji so sicer nujne, vendar ne takšne, kot jih je predstavila vlada Republike Slovenije.
Keywords: Družbene reforme; Social reform; Political culture; Politična kultura; Economics; Ekonomija; Politics; Politika; Slovenia; Slovenija