Vinblastine increases antitumor effectiveness of bleomycin - Čemažar, Maja (Radiology and oncology (Ljubljana), 1997)
V naši predhodni študiji smo ugotovili, da vinblastin poveča fluidnost plazemske membrane. S tem lahko povečamo vnos bleomcina, ki slabo prehaja preko plazemske membrane, a je zelo citotoksičen, če je prisoten v celici. Namen naše raziskave je bil na mišjih intraperitonealnih SA-1 tumorjih določiti, ali njiciranje vinblastina pred bleomicinom poveča učinkovitost bleomicina. Mišim smo injicirali samo vinblastin, samo bleomicin, vinblastin in bleomicin skupaj v različnih kombinacijah: vinblastin in bleomicin injicirana sočasno, bleomicin injiciran 24 h pred vinblastinom in vinblastin injiciran 24 h pred bleomicinom. Učinkovitost terapije smo ugotavljali s preživetjem živali. Zdravljenje z vinblastinom in bleomicinom je statistično značilno podaljšalo preživetje živali glede na kontrolno skupino. Vse tri kombinacije vinblastina in bleomicina so bile bolj učinkovite kot zdralvjenje samo z enim kemoterapevtikom. Učinek terapije je bil enak, če smo sočasno injicirali vinblastin in bleomicin, ali če smo injicirali bleomicin 24 h pred vinblastinom. Najdaljše preživetje živali pa smo dobili, če smo injicirali vinblastin 24 h pred bleomicinom. Glede na naše rezultate lahko predpostavljamo, da sta za dobljeni učinek terapije odgovorna dva mehanizma delovanja vinblastina: povečanje fluidnosti membrane in vejretno celično kinetični efekt.
Keywords: fiziologija; poskusi; rak (medicina); sarkom; zdravljenje