Enjoying the tower of Babilon - Larcher, Dietmar (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 1998)
V svetovni zgodovini zasledimo štiri idealne modele preseganja družbene, etnične, kulturne in jezikovne raznolikosti. Prvi model temelji na etničnem čiščenju, drugi je asimilacijski model talilnega lonca, tretji model postavlja meje med različnimi skupinami in ustvarja ločene vzporedne skupnosti v družbi, ki temelji na apartheidu, četrti model pa različne skupine integrira v večjezično oziroma večkulturno družbo demokratičnega značaja, v kateri ima vsaka skupina dovolj svobode za ohranjanje svoje etnične identitete.
Keywords: narodne manjšine; etnična vprašanja; etnično čiščenje; asimilacija; assimilation; apartheid; večkulturnost; večjezičnost